Rensning for overfladesnavs

TL Konservering

Bistrupvej 62

3460 Birkerød

mail: tanja@tlkons.dk

tlf: 26 83 05 28

Konservering og restaurering af malerier i Nordsjælland

Konservering og restaurering - rensning for overfladesnavs

Rensning af lærredsmaleri
Foto af rensning af snavset maleri

Luftforureningspartikler som tobaksrøg, sod og støv og insektefterladenskaber aflejret på maleriet gør overfladen mat og mørk. Det muligt at gøre maleriets farver og detaljer synlige igen ved at fjerne snavs fra overfladen, som det ses til venstre på landskabsmaleriet.

Det er forskelligt, hvor meget en rensing vil ændre maleriets udseende. I nogle tilfælde kan forandringen være gangske markant, som det ses i kvindeportrættet, hvor venstre side af ansigt og kjole er renset for overfladesnavs. Maleriet havde hængt i et rum, hvor der var blevet røget gennem mange år, og der havde samlet sig et tykt, brunt lag på overfladen. Efter rensing kunne man pludselig se, at hudfarven var bygget op med fine penselstrøg med subtile lyse blå og røde accenter. Det blev et helt nyt maleri at se på

Hvorfor konservere og restaurere?

  • Malerier er opbygget af materialer med forskellige egenskaber, som reagerer forskelligt på fugt, varme og ældning. Med tiden nedbrydes de forskellige materialer og malerierne skifter udseende. Ved at konservere og restaurere kan man genskabe maleriernes oprindelige udseende og forlænge deres levetid.

 

Kan jeg selv konservere mit maleri?

  • Konservatorer har en lang uddannelse og erfaring, som gør dem i stand til at vurdere, hvordan det enkelte maleri bedst kan behandles. Metoder og materialer udvælges med baggrund i en stor viden om forskellige perioders maleteknik og de forskellige materialers ældning. Det anbefales, at man ikke selv forsøger at kaste sig ud i at rense eller reparere sine malerier, men kontakter en uddannet malerikonservator.